RÖKSIGNALER nummer 4
Hej alla medlemmar!
Hoppas att ni har det bra så här inför jul. Ännu ett år går nu mot sitt slut och vi ser fram emot ett nytt år där den eländiga Corona pandemin förhoppningsvis tar slut.
COMMUNITY MEDIA I EUROPA
Den 30 oktober så hade Community Media Forum Europe sitt årsmöte i Hamburg. I år deltog runt 30 deltagare på mötet varav ungefär hälften var på plats i Hamburg och hälften deltog via Zoom. Deltagarna kom från Tyskland, Danmark, Sverige, Ungern, Italien, Frankrike, Österrike, Luxemburg, Schweiz och Spanien. Karin Schill, Ragnar Smittberg och Ingvar Björnlund representerade Community Media Sweden på mötet.
CMFE presenterade sin årsberättelse. Under 2021 har de jobbat för att EU kommissionen ska uppmärksamma samhällsmedia. De jobbar även för att samhällsmedia ska bli mer synlig, hållbar och att samarbetet mellan olika länder i Europa ska öka. De har även drivit ett projekt som heter ”New Neighbours” som har jobbat med att lära migranter använda media. Årets ekonomiska resultat blev positivt då de gjorde en vinst på + 7621 Euro år 2020. Lina Chawaf från Paris valdes till ny ordförande för Community Media Forum Europes styrelse. Ragnar Smittberg från Sverige sitter också med i styrelsen under nästa verksamhetsår.
SAMSÄNDNINGAR
Under december månad har även Öppna Kanalen Närke anslutit sig till samsändningarna. Detta innebär att Stockholm, Göteborg, Uppsala, Södertälje och Närke nu sänder TV över stora delar av mellan Sverige och tillsammans når kanalerna över 1,5 miljoner hushåll med sina sändningar.
LANDET RUNT – EN RAPPORT FRÅN LOKAL-TV UDDEVALLA
Här kommer texter från våra olika medlemmar i Riksförbundet. I det här numret är det Lokal-TV Uddevalla som står i fokus.
Historik Sedan 1980 – talet har det funnits liknande TV föreningar i Uddevalla. 2003 bildades en ny förening, som är den vi har ännu idag. Vi arbetade helt ideellt under några år tills vi 2008 vann upphandlingen om Kommunfullmäktigesändningar i Uddevalla och Christer kunde anställas med hjälp av Arbetsförmedlingen. I december 2017 så hade vi vår sista direktsändning av Kommunfullmäktige i Uddevalla därför att presidiet i KF inte längre ville ha TVsändningar, utan bara webbsändningar.
Teknik Med tanke på den utvecklingen som skett sedan 2003 tills idag, så är det framför allt att tekniken gått framåt så snabbt. Tidigare så var det analoga sändningar och vi lade program på DVD-skivor och hade kameror med DV-band plus att VHS-band användes också. Nu är det digitalkameror, nyare datorer, streaming m.m. som gäller.
Det analoga nätet i ComHem har stängt, så nu är det bara digitala sändningar som gäller. Vi har sen länge använt Nils-Åke Pehrssons sändningssystem – AVveckling – baserat på CG Caspar.
Samarbete med TV2Stad Sedan ett par år har vi samarbetat tätare med TV2Stad och vi ligger bra till tekniskt och har gott samarbete med Nils-Åke Pehrsson plus gör direktsändningar när vi har möjlighet till det. På Lokal-TV Uddevallas hemsida har vi möjlighet till Play-funktion och vid vissa tillfällen direktsändningar. Vi jobbar även med en webb-TV funktion, just nu ligger den nere. Man kan även gå in i ett stort programarkiv.
För att tidigare ha sänt i ComHems analoga nät, så har båda föreningarna var för sig betalat avgifter för deras Intinorbox via RÖK & Magnus Elmborg.
Vi samsänder ju numera sedan 1 juli 2020 och kallar oss Fyrbodal-TV.
Tillsammans sänder vi i ComHem, Telia, Sappa & Telenor (troligen). Vi sänder även via IP-TV.
De två föreningarna ser olika ut både ekonomiskt, juridiskt, stadgemässigt och medlemsmässigt.
TV2Stad är en helt ideell förening, så de har föreningsbidrag från Trollhättans Stad, 30 000 kr/år.
Lokal -TV Uddevalla är också en ideell förening, men har F-skattsedel sedan tiden vi hade Kommunfullmäktige sändningar, så vår förening räknas då som företag och kan inte lika lätt få föreningsbidrag. Detta gör tyvärr att vi ”hamnar mellan stolarna”; Söker vi föreningsbidrag så påpekas det att vi har F-skattsedel. Ska vi göra arbete för kommunen så måste vi ha F-skattsedel. Alltså är inget alternativ idealt.
Lokal-TV Uddevalla och TV2Stad är två ideella föreningar som söker sändningstillstånd hos Myndigheten för Press, Radio och TV var för sig.
Till sist Ja, det finns mycket mer att berätta, men det får räcka för denna gången. Nu är det Julen som stundar och i dagarna fick vi förnyat sändningsförordnande från MPRT till år 2024.
/Vid tangenterna Eva Antonsson, ordförande Lokal-TV Uddevalla
PERSONGALLERI
Här kommer vi att presentera våra medlemmar i styrelsen. I det här numret presenterar vi Tom Engström.
Jag gick ut från dåvarande Journalisthögskolan 1970 och fick till en början arbete på Radio Uppland. Ganska snart flyttade jag över till nyhetsprogrammet TV Nytt i Stockholm som allmänreporter med teknisk vetenskaplig inriktning.
Efter ett år fick jag erbjudande om en tjänst på radions vetenskapsredaktion där jag arbetade ganska länge innan jag fick en tjänst på Allmänna redaktionen där många av radions äldre medarbetare också arbetade under ganska fria former.
Under tiden på Allmänna redaktionen fick jag då och då hoppa in på redaktionen för Populär Vetenskap i TV 1. Det var en mycket intressant tid med arbete på både radio och TV kopplat med min tjänst som biträdande redaktionschef.
Sedan redaktionschefen, Bure Holmbäck, pensionerats ersattes han av en betydligt mindre kvalificerad person och jag började se mig om efter andra arbetsuppgifter i livet.
Det förde mig tillbaka till Uppsala där jag blev rektor för dåvarande Kursverksamheten vid Uppsala universitet, idag Folkuniversitet.
Som utbildad folkskollärare på 1960-talet var det mycket intressant att få leda ett arbete med utbildning av vuxna människor med många olika intressen. Det var dock en mycket stor skillnad ifråga om arbetstempo och nytänkande jämfört med radio och TV. Från att, i radio och TV, fått en idé vecka ett, påbörjat arbetet i vecka två och ofta haft ett program i sändning under vecka tre, så väcktes på KV nya idéer i augusti men där resultatet syntes först i maj-juni året därpå. Detta ledde till att jag lämnade rektorsbefattningen för att se mig om efter andra arbetsuppgifter.
Just då hade riksdagen fattat beslut om att lokala TV-stationer skulle få rätt att utan kostnad få tillgång till en kanal i det allmänna TV-nätet och jag tyckte att det borde vara självklart att en universitetsstad som Uppsala skulle vara en av de första städerna i landet som fick en lokal TV-station.
Sagt och nästan omedelbart gjort fick vi, som var intresserade av att skapa en icke kommersiell TV, ihop en stiftelse med ett tiotal intressenter från större samhällsorgan i Uppsala vilka även bidrog med ett startkapital.
Ideella föreningar och liknande kunde bli medlemmar och ha ganska stort inflytande men de avgörande besluten låg alltid hos stiftelsens styrelse och det gav lugn och ro åt utvecklingsarbetet och ganska snart hade TV Uppsala en potentiell publik på ca 150.000 personer.
Men startkapitalet gick åt till uppbyggnad av studio och hyra för lokaler och det var ett hårt arbete att få fram mera kapital men vi lyckades ändå, att genom olika uppdrag med betalning, få in medel för en fortsatt drift och har kommit att spegla väldigt mycket av Uppsala och folket i staden genom åren.
Under de första decennierna avvisade vi förslag, framför allt från Stockholm och Göteborg, om ett riksomfattande lokal-TV-nät. För oss var idén med lokal-TV närmast helig, vi skulle arbeta med och spegla den lokala orten på ett ickekommersiellt sätt och vi ville visa att det var möjligt.
Idag är läget annorlunda. Ideella krafter arbetar mycket mera med internet och är svårare att få med i lokalt TV-arbete. Vi gör nu bedömningen att en samverkan mellan så många stationer över landet som möjligt kan ge oss bättre förutsättningar att även framöver bidra till en god och intressant TV som är lokal men samtidigt delar material som har ett allmänt intresse för många tittare i Sverige.
Men vi som var med från början och slet med sändningar av kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige som gav sändarföreningen stadiga intäkter har nu fått se att alltfler kommuner överger idén med fritt verkande lokal TV och istället ger uppdrag åt större riksomfattande företag som gör ganska fantasilösa program som enbart distribueras över nätet.
Samtidigt är det spännande att se vilka nya idéer vi kan få fram som ger oss möjlighet att fortsätta arbeta för en viktig verksamhet till fromma för lokalsamhället.
Som tidigare ordförande för RÖK och nu styrelseledamot ser jag med tillfredsställelse på de möjligheter som finns om vi arbetar gemensamt i RÖK för en fortsatt utveckling av en viktig TV på både lokal och central nivå. Tom Engström
NÅGOT ATT BERÄTTA? KOM GÄRNA MED INLÄGG TILL RÖKSIGNALER! Skicka till: karin.schill@oppnakanalen.se
Skriv: ”RÖKSIGN!LER” i ämnet;
Detta var allt för det här numret av Röksignaler. Vi hoppas att ni får en härlig julledighet så hörs vi igen i mars 2022.
God Jul och Ett Gott Nytt År!
Hälsningar: Tom, Eva & Karin